Epicuré

Igår firade vi mamma som fyllde 57 år (får man lov att skriva en dams verkliga ålder så här i bloggen?). Grattis igen mamma!

Vi var ute och åt på Epicuré som ligger vid Wallmans salonger. Det är en liten italiensk "kvarterskrog" med god prisvärd mat och mysig inredning. Men just igår var det väldigt hög ljudnivå och jag som har svårt för att höra även vid vanliga ljudnivå tyckte det var rätt jobbigt. Men bortsett från det var det ett kanonbesök!

Det som är roligt med Epicuré är att man kan ta med sig i princip allting som finns på menytavlorna, de har dessutom en disk med ostar och korvar m.m. som man kan köpa med sig hem.

Deras hemsida är www.epicure.nu.



Kvällen avslutades med pappas eviga jakt efter drinken Honey Smash, som han fick sig serverad när vi var i Danmark. Och han fick den! :)

Mjau


Coleslaw

Jag gjorde en coleslaw nu i veckan. Jag är så trött på vanlig sallad så jag är på jakt efter lite nytt. Jag har aldrig gjort coleslaw tidigare, men har ätit det på Mando steakhouse. Den blev faktiskt riktigt god! Jag kommer testa att göra det igen helt klart. Receptet jag följde var:

1/2 färskt vitkålshuvud
1 morot

1 tsk salt
2 msk senap
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 dl matolja
Svartpeppar



Strimla vitkålen och moroten i tunna bitar. Bland salt, senap, äggula, vitlök och vinäger i en bunke. Rör sakta ner olivoljan och matoljan genom att hälla i en tunn stråle och vispa samtidigt i bunken, gör detta tills såsen blivit tjock.
Blanda sås och sallad och strö lite peppar över.

Tre år gammal sprit

Jag sitter här och småskrattar för mig själv. Jag har storstädat hela köket idag, bl.a. ugnen fick sig en ordentlig genomkörare, det var det värsta jag någonsin sett! Men det är inte det jag skrattar åt, utan Nille hade ställt en spritflaska på diskbänken som jag tömde i diskhon. Detta eftersom i söndags när Emelie var här hemma och vi satt och drack lite drinkar släpar Nille fram en flaska ur barskåpet som vi har sagt länge att vi ska öppna.
Nille öppnar den glatt och häller upp en shot till Emelie, hon sveper den och rynkar lite på näsan. Nille ska hälla upp en till sig själv och en till mig och inser att innehållet är väldigt klumpigt och gelé-aktigt. Nille läser på flaskan, den gick ut för tre år sedan. "Nä det här kan man ju inte dricka, den har ju blivit gammal!" säger han.

Så stackars Emelie fick dricka tre år gammal sprit full med klumpar. Himla snällt av Nille att bjuda sin kompis innan han själv smakar :P

Jag kan ju tillägga att Emelie mådde trots omständigheterna bra efteråt. Frågan är bara om hon någonsin låter Nille bjuda henne på dricka igen.

Julmys i Köpenhamn

Vi hade en riktigt trevlig helg i Köpenhamn med övernattning, god mat, mycket dryck och mys i den juliga huvudstaden. Vi bodde på Bella Sky, ett nybyggt skitfräckt hotell. Tack för allt mamma och pappa!








Julbak

Jag har nog glömt att berätta hur ett utav årets julbak gick... Bilden bekräftar rätt bra att jag oftast misslyckas med det mest enkla som finns, nämligen att smälta vitchoklad i micron (vilket jag gjort med vanlig choklad förr utan problem):


Terminen är över

Jag har officiellt jullov nu, för ungefär 2 timmar sedan startade det. Det har inte riktigt sjunkit in, och det är väl egentligen inte helt sant heller att jag har lov. Men terminen är iaf slut! Så SKÖNT!

Jag sticker till Köpenhamn imorgon med familjen och sambon, hoppas på hög julstämning. På söndag drar jag igång med skolarbete igen, så vilan är kort. Men några dagar senare är det dags för lite riktig ledighet, nämligen jul!

Cheesecake

Jag gjorde en riktigt god cheesecake i helgen. Först bjöd jag mina föräldrar på en bit av den, sen hann Nille och jag sätta i oss resten innan jag ens hunnit knäppa av en bild på den! :( Min fina kaka.

Men det var iaf detta jag bakade, kan rekommendera receptet:

Cheesecake med passionsfrukt

Kakbotten
15 st digestivekex
75 g smör eller margarin

Fyllning
4 st gelatinblad
2 st ägg
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, rivet skal och saft

Glasyr
1 st gelatinblad
1 msk socker
4 msk vatten
4 st passionsfrukter

Foto: TV4

Gör så här

1. Botten
Krossa kexen fint.

2. Smält smöret.

3. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i rund form med avtagbar botten.

4. Ställ i kylen.

5. Fyllning
Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter.

6. Dela äggen i gulor och vitor.

7. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.

8. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

9. Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen.

10. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften.

11. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i ostsmeten under omrörning.

12. Häll blandningen över kakbotten och ställ åter in i kylen, minst en timme.

13. Glasyr
Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter.

14. Hetta upp socker och vatten i en kastrull.

15. Krama ur gelatinbladet och låt det sedan smälta i sockerlösningen.

16. Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om.

17. Låt svalna.

18. Häll över fyllningen på kakan försiktigt.

19. Låt stelna i kyl i minst en timme.


(Receptet är hämtat från www.recept.nu)


Tråkigt väder

Jag gillar inte riktigt den här årstiden. Det är varken höst eller riktig vinter. Det här mellantinget med blåst och regn, mörkt och tråkigt är ingenting för mig.

Det här var desto mysigare:




Kollektivtrafikens ljusa dag

Idag har jag haft ett märkligt "flyt" med kollektivtrafiken:

Det var tydligen storm i morse när jag begav mig till bussen, en reklamskylt höll på att blåsa ner från höghuset här på Värnhem så halva torget var avspärrat. Bussarna gick alltså inte som de skulle, min buss dök inte ens upp. När jag väl lyckats ta mig på en buss, då var jag rätt försenad och insåg att jag skulle missa tåget. Men när jag kommer till centralen visar det sig att tåget är försenat :P Jag hann i tid perfekt!

På vägen hem från Helsingborg skulle jag åka till Ikea i Malmö, så jag hoppade av på Hyllie. Jag tycker inte om att hoppa av där för jag kan inte orientera mig när jag kommer från tåget, det är rätt rörigt. Så jag sprang runt och försökte hitta en buss som gick till Ikea. Helt plötsligt ser jag en buss som det står stora skyltar på "Gratis buss till Ikea fram till den 30 december". Som en hägring stod den mitt framför näsan på mig! Jag kastade mig på för han skulle precis köra. Vi var två personer på en jättestor buss, måste vara en himla lönsam kampanj från Ikeas sida...


Svårt för att somna

Jag har väldigt svårt för att sova just nu. Jag tror att det till stor del handlar om att hela hösten och en bit in i vinter så har jag haft mina vanliga tider då jag stiger upp strax innan kl 06. Men de senaste tre veckorna har jag börjat senare i skolan vilket har gjort att allting förskjuts två timmar. Jag försöker att gå upp någorlunda tidigt ändå, men tydligen hjälper det inte. Jag är så inne i mina rutiner att jag går och lägger mig nästan samma tid som jag gjorde när jag började tidigt, vilket innebär att jag skulle få nästa två timmars extra sömn på natten. Men jag somnar inte! Jag ligger och vrider och vänder på mig långt in på natten. Frustrerande!

Det händer en hel del i livet just nu, orkar inte riktigt uppdatera allting här på en gång eftersom jag varit så dålig att skriva på sistone. Det får helt enkelt komma efterhand...

RSS 2.0